Smaczny Szczecin: Metrowa pizza na naprawdę wielki głód [film]

  • 2012-02-09, Aktualizacja: 2012-02-09 21:00
Smaczny Szczecin: Metrowa pizza na naprawdę wielki głód [film]

Na pierwszy rzut oka jest to zwykła pizza. Kiedy jednak ... (© Andrzej Szkocki)

Na pierwszy rzut oka jest to zwykła pizza. Kiedy jednak przyjrzymy się bliżej okazuje się wyjątkowa. Dlaczego? Bo jest ogromna!

Pizzeria „Sempre” przy ul. Klonowica 11a działa od ponad dwóch lat. Moje Miasto odwiedziło ją dzisiaj, z okazji Dnia Pizzy. Tylko tutaj można dostać oryginalną, tak ogromną pizzę – metrową.

- Pomysł na taką właśnie pizzę przywieźliśmy z Włoch. Tam widzieliśmy, jak robi  się taki przysmak. – mówi Artur Modlibowski, właściciel pizzerii „Sempre”.

Pizza cieszy się dużym zainteresowaniem klientów, jednak przygotowanie jej, z racji sporych rozmiarów, okazało się nie lada wyzwaniem. Problemem okazał się piec.

- Musieliśmy kupić mowy, bo poprzedni był zwyczajnie za mały. Był pewien kłopot z kupnem tego odpowiedniego, ale na szczęście udało nam się. – mówi Modlibowski.




Ta oryginalna pizza przygotowywana jest taka samo jak „zwykła”. Każdy może zamówić dowolną pizzę i każda może być metrowa. Nie ma znaczenia czy będzie to Margherita, Capricciosa czy Peperoni.

Klienci często przychodzą w cztery, pięć osób, jednak częściej zamawiają ją na wynos, niż na miejscu. Zdarzają się jednak odważni, którzy jedzą od razu.

- Kilka dni temu przyszło do nas dwóch panów. Zamówili „metrową” i zjedli ja na miejscu. – żartuje Zuzanna Kazak, właścicielka lokalu.

Przygotowanie metrowej pizzy trwa nieco dłużej. Pieczenie trwa około 20 minut. Aby pizza miała ten sam złocisty kolor z obu stron, trzeba ją najpierw obrócić.

Osobna historia to zapakowanie tak ogromnego dania. Potrzeba do tego dwóch, a czasem i trzech kartonów.

- Pizzę dzielimy na części i wtedy może spokojnie udać się w podróż – dodaje Artur Modlibowski.

Pizzeria „Sempre” jest otwarta codziennie. Od poniedziałku do czwartku w godz. 10-22, w sobotę 10-23 i niedzielę 12-23.


Smaczny Szczecin - serwis specjalny





Więcej na temat: pizza dzień pizzy szczecin

Komentarze (10)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Media Regionalne Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Pizza ??. Powiem tak, Pizza powinna być generalnie okrągła... a nie rozwałkować kawał ciasta i nazwać to pizzą, aczkolwiek z tego co wiem to znajomy mi opowiadam że w Toruniu jest pizza 80cm i okrągła :D a tutaj metrowa i deska do prasowania... Pomysł dobry ale wykonanie fatalne. Irytujący jest fakt że wstyd pokazać się przed kamerą bez odpowiedniego ubioru...

Mirek (gość)

ToniPeperoni. Miałem okazje jeść na Klonowica pizza była dobra może pizzerman się zmienił, jadłem tam pizzę w zeszłym roku. Polecam bardzo smaczną na osiedlu Bukowym ToniPeperoni bije inne na głowę nie duży lokal z fajnym ogródkiem na ciepłe dni no i ta pizza, po spróbowaniu różnych w centrum Szczecina jeżdzę tylko tam.

eee tam... (gość)

Swoją drogą. zobaczcie na kuchnię... syf i odrapane ściany. To wygląda jak warsztat obok, w samochodówce. Ktoś sobie strzelił w kolano tą reklamą......... serdecznie polecamy uwadze Sanepidu !!!

Pokaż wszystkie (10)

Video

Przeczytaj także

Najczęściej czytane

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij